Dakisolatie langs buiten

Dakisolatie van buitenaf

Dakisolatie van buitenaf wordt steeds populairder bij huiseigenaren. Wist u dat het van buitenaf isoleren van uw dak uw stookkosten aanzienlijk kan verlagen? Het dak is de kern van energieverlies: 20-30% van de energie gaat verloren via uw dak! Het is een van de elementen, samen met de muren (tussen 15 en 20%), die het meeste warmteverlies veroorzaken en om dit probleem aan te pakken, kan uitwendige isolatie van uw dak een goede oplossing zijn. Door uw dak te isoleren voorkomt u energieverlies, verhoogt u het comfort en houdt u uw dak in goede staat... Maak een balans op van de staat van uw isolatie en neem contact met ons op voor het uitvoeren van uw isolatiewerkzaamheden.


Waarom kiezen voor uitwendige dakisolatie?

  1. Een vernieuwd dak : Net als de isolatie aan de buitenkant van de muren, kunt u met dit type isolatie uw dak vernieuwen en een nieuw leven geven. Er is niets beter dan een gerenoveerd dak voor een gezond en duurzaam huis. Bovendien zal in geval van wederverkoop de waarde van uw eigendom hoger zijn.
  2. Comfortwinst: Met buitenisolatie wint uw huis het hele jaar door aan thermisch comfort. Hierdoor zullen ook uw energiefacturen aanzienlijk dalen (minder verwarming in de winter en minder airconditioning in de zomer).
  3. Een goed bewaard en gezond huis: Het dak is een structurerend element van primordiaal belang in een huis. Slecht geïsoleerd, met infiltratie of slechte ventilatie, zult u merken dat uw huis voortijdig zal verslechteren. Een goed geïsoleerd en geventileerd dak zal uw bondgenoot zijn voor vele jaren!
  4. Geen volumeverlies: Met thermische isolatie van het dak van buitenaf verliest u geen binnenvolume op zolder of op de bovenverdieping.
  5. Geen binnenwerk: Tot slot is een groot voordeel van het kiezen van dakisolatie van buitenaf, dat u geen overlast heeft van binnenwerk. U kunt in uw huis blijven wonen zonder uw gewoonten te hoeven veranderen.

Wat zijn de oplossingen om uw dak langs buiten te isoleren?

Isolatie is een mogelijkheid om de energieprestaties van het huis te verbeteren zonder te hoeven investeren in binnenruimte. Er zijn twee manieren om uw dak van buitenaf te isoleren:

Zelfdragende panelen

U kunt kiezen voor zelfdragende panelen (zoals daksparendozen of sandwichpanelen) waarbij de isolatie tussen de daksparren van uw dakconstructie wordt geplaatst.Met dozen die in de werkplaats met isolatiemateriaal zijn gevuld, zal de installatietijd sneller zijn (cellulosewatten, polyurethaanschuim, geëxpandeerd of geëxtrudeerd polystyreen, steenwol).

Visgraat caissons

Isolatie met chevron dozen wordt rechtstreeks op de gordingen van de dakconstructie uitgevoerd. Dit is een interessante isolatie-oplossing omdat deze panelen zeer sterk zijn, in verschillende lengtes verkrijgbaar zijn, enDe afwerking van het binnenplafond (de achterkant wordt bewerkt om als plafond te fungeren), de thermische isolatie, de ondersteuning van de panlatten en de ventilatie van uw dak.

Sandwichpanelen

Stijve panelen bestaande uit 3 boven elkaar liggende lagen, sandwichpanelen vormen één enkel zelfdragend element (decoratieve onderzijde, isolerende strip en waterdichte bovenzijde).Ze worden rechtstreeks op de gordingen of daksparren geplaatst en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen. Het is een alles-in-één-systeem, dat gemakkelijk te installeren is, maar toch de tussenkomst van gekwalificeerde vakmensen vereist.

De Sarkingdak oplossing

U kunt ervoor kiezen om uw dak te isoleren met behulp van de sarkingtechniek. Dit bestaat erin verschillende opeenvolgende lagen isolatie (plus een damp- en regenscherm) op uw dak aan te brengen om de isolatie ervan te optimaliseren. Het is een vorm van dakverhoging die steeds populairder wordt bij professionals.Sarking wordt uitgevoerd op uw dakconstructie, kaal. De montage van elk element gebeurt stapsgewijs, van binnen naar buiten (bevestiging van de bekleding op de daksparren, plaatsing van het scherm onder het dak, isolatiepanelen, enz.)Met deze oplossing wordt het risico van koudebruggen tot een minimum beperkt, wat een hoog isolatieniveau garandeert.De sarkingtechniek legt echter een aanzienlijk extra gewicht op de dakconstructie. Daarom moet ervoor worden gezorgd dat dit extra gewicht op lange termijn kan worden gedragen.Goed om te weten:
  • Indien u besluit uw dak van buitenaf te isoleren, is het raadzaam vooraf een hygrothermische studie uit te voeren (ongeacht de overwogen technische oplossing). Aan de hand van de resultaten kunt u de maximaal mogelijke warmteweerstand beoordelen zonder het risico van schimmelvorming of condensatie na verloop van tijd. Overweeg dus een dampscherm op het werk aan te brengen.
  • De huidige thermische voorschriften bevelen een warmteweerstand van minstens 6 m².K/W aan voor dakisolatie. Aarzel niet om te mikken op 7 of 8 m².K/W om te anticiperen op toekomstige vereisten inzake isolatie.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *