Dakisolatie: Plat dak, Hellend dak, Zolder

Dakisolatie wordt steeds vaker toegepast. Bij nieuwbouwwoningen is degelijke dakisolatie al verplicht maar ook bij bestaande woningen wordt steeds vaker het dak geïsoleerd. Dit is allemaal onderdeel van de verduurzaming van onze woningen om minder CO2 uit te stoten. Als het dak van je woning goed geïsoleerd is, zal er veel minder warmte ontsnappen. Hierdoor hoeft je minder te verwarmen en bespaar je op gas en/of elektriciteit. Het aanbrengen van dakisolatie is een vak apart. Daarom dit informatieve bericht zodat jij dadelijk weet hoe het in zijn werk gaat.


Schuin dak (Hellend dak) isoleren

Bij een hellend dak, ofwel een schuin dak, kun je op 2 manieren isoleren. Dit kan vanuit de binnenkant maar ook vanuit de buitenkant. Beide manieren hebben zijn voor -en nadelen. Daarom ga ik je nu uitleggen hoe dat in zijn werk gaat. We beginnen eerst met het van binnenuit isoleren.


Als je van binnenuit isoleert heb je ook weer verschillende soorten isolatiemateriaal die je kunt gebruik. Voordat je van de binnenkant kunt gaan isoleren moet je eerst eventuele afwerking dat op de balken geschroefd zit verwijderen. Het isolatiemateriaal wordt namelijk aangebracht tussen de balken van de dakconstructie. Afhankelijk van wat jij wilt kun je verschillende keuzes maken als het gaat om dakisolatie:

PIR platen: De eerste optie die je hebt is het isoleren met PIR platen. PIR staat voor polyisocyanuraat. Het is een materiaal met een extreem hoge isolatiewaarde. Deze platen zijn ook vrij dun. Dit is handig als je een karakteristieke woning hebt waarbij je dadelijk de balken wel in het zicht wilt laten. De PIR panelen worden tussen de balken gemonteerd, het wordt afgewerkt en nog steeds zijn de balken zichtbaar. Isoleren met PIR panelen is wel 1 van de duurdere opties die je hebt.

Steenwol: Bij veel schuine daken wordt ook gebruik gemaakt van steenwol als dakisolatie. Steenwol heeft een goede thermische isolatie waardoor je veel minder warmte kwijt raakt. Ook staat dit materiaal erom bekend dat het zeer brandveilig is, iets dat ook niet geheel onbelangrijk is. Steenwol wordt ook tussen de balken van de dakconstructie gemaakt. Dit gaat heel eenvoudig met spijkerflensdekens. Je drukt de isolatie tussen de balken en maakt het heel eenvoudig vast aan de balken van de dakconstructie.

Glaswol: Glaswol is vergelijkbaar met steenwol alleen staat dit materiaal er om bekend dat het wat lichter is. Ook is glaswol relatief goedkoop en daarom wordt dit materiaal heel vaak gebruikt als dakisolatie. Het aanbrengen van glaswol is ook heel erg simpel. Dit materiaal wordt ook tussen de balk van de dakconstructie geklemd. Doordat het zo licht is zal het gewoon blijven hangen. Daarna kun je het dak afwerken en zie je niets meer van het glaswol.

Wanneer het dak van de buitenkant geïsoleerd moet worden dat wordt het een heel ander verhaal. Van de buitenkant isoleren is ook veel kostbaarder dan van de binnenkant isoleren. Wel is het zo dat je bij het isoleren van de buitenkant koudebruggen geen kans meer geeft. Mocht je dit willen doen, dan moeten wel alle pannen van het dak. Dit kost heel wat tijd en dus ook geld.

Als er van de buitenkant geïsoleerd wordt dan is eigenlijk het gebruik van PIR platen de enige oplossing. Wanneer de dakpannen of andere dakbedekking verwijderd is kunnen de PIR platen gemonteerd worden. Dit betekend dat na het isoleren alle panlatten weer opnieuw gemonteerd moeten worden en de dakpannen moet opnieuw gehangen worden.

Platdak isoleren

Er zijn ook genoeg woningen en ruimtes met platte daken die we ook graag goed willen isoleren. Het isoleren van een plat dak gaat iets anders in zijn werk dan bij een hellend dak. Net als bij het isoleren van een hellend dak heb je bij het isoleren van een plat dak ook weer verschillende mogelijkheden. Mogelijkheden die ieder zijn eigen voor -en nadelen hebben. Daarom vind je hieronder de mogelijkheden die je hebt als het gaat om dakisolatie voor jouw platte dak.


Koud dak (Isoleren van binnenuit): De eerste optie is de zogeheten koud dak optie. Met deze optie van dakisolatie wordt de isolatie aan de binnenkant van het dak gemonteerd. Dit houdt dus in dat de draagconstructie van het platte dak en de dakbedekking zelf niet geïsoleerd worden. Vandaar de term koud dak.

Bij het isoleren van binnenuit kunnen verschillende materialen gebruikt word. Veelal wordt minerale wol gebruik dat tussen de spanten van de dakconstructie gedrukt kan worden. Voor het isoleren van platte daken met minerale wol zie je heel vaak glaswol of steenwol toegepast worden. Deze 2 materialen geven een goede thermische isolatie maar staan er ook om bekend een hele goede akoestische isolator te zijn. Ook erg handig bij een plat dak, helemaal als er regelmatig op gelopen wordt.

Tevens heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van isolatie platen. Deze zijn in veel verschillende varianten te krijgen. Onder andere PIR en PUR platen worden regelmatig gebruik als dakisolatie. Deze platen kunnen ook heel eenvoudig tussen de balklaag van de dakconstructie gemonteerd worden.

Omgekeerd dak (Isoleren van buiten af: Deze manier van dakisolatie wordt veelal toegepast bij het isoleren van daken die daarna regelmatig belopen worden. Denk aan platte daken van grote gebouwen. Gebouwen als scholen en ziekenhuizen hebben regelmatig grote componenten op het dak staan die toegankelijk moet blijven. Voor deze manier van dakisolatie moeten altijd harde platen gebruikt worden. Vaak wordt in zulke gevallen gebruik gemaakt van XPS platen. Dit zijn harde, geëxtrudeerde polystyreenplaten.

Bij deze manier van isoleren wordt de dakisolatie rechtstreeks op de dakbedekking gelegd. Bovenop deze platen moet gewicht gelegd worden om er voor te zorgen dat de platen op hun plek blijven liggen. Dit gewicht wordt vaak opgebracht in de vorm van grind of tegels. Ook een combinatie hiervan is mogelijk. Vaak wordt met tegels een looppad gecreëerd en op plekken waar niet gelopen wordt legt men grind neer.

Warm dak (Isoleren van buiten af): Dit is de laatste mogelijkheid die je hebt als het gaat om dakisolatie voor een plat dak. De omschrijving warm dak zegt het eigenlijk al. Alle constructiedelen van het platte dak worden meegenomen in de isolatieschil. Dit is eigenlijk de meest effectieve manier van isoleren en koudebruggen hebben op deze manier geen kans.

Wanneer er dakisolatie aangebracht wordt met het warm dak principe dan worden de isolatieplaten op het platte dak aangebracht. Bij na-isoleren van een bestaand dak worden de platen op de bestaande dakbedekking gelegd. Voordat men de isolatieplaten kan monteren wordt er eerst nog een dampscherm geplaatst. Dit om te voorkomen dat eventueel condensatievocht in het isolatie materiaal kan trekken.

Wanneer het dampscherm gemonteerd is kunnen de isolatieplaten gemonteerd worden. Bij het isoleren op deze manier kun je in principe alleen gebruik maken van isolatieplaten. Het kiezen van minerale wol is geen optie omdat dit niet fatsoenlijk gemonteerd kan worden. Als dakisolatie wordt hier ook vaak gebruik gemaakt van XPS, PUR of PIR platen. Bovenop de isolatie wordt nog een waterwerende laag van bijvoorbeeld EPDM aangebracht. Zo is het geheel ook weer helemaal waterdicht.

Zoldervloer isoleren

De zolder is altijd de bovenste schil van jouw woning. Als je het dak geïsoleerd hebt kan het ook nog aantrekkelijk zijn om de zoldervloer te isoleren. De warmte kan niet heel makkelijk de woning uit maar je wilt eigenlijk ook niet dat er veel warmte op de zolder terecht. Warme lucht stijgt op en op de zolder heb je niet zoveel belang bij warmte. Daarom hieronder de opties die je hebt als het gaat om het isoleren van de zoldervloer.


Houten zolder constructie: Dit zie je veelal in de wat oudere woningen. De zoldervloer en de draagconstructie van de zolder zijn gemaakt van hout. Afhankelijk van of de zolder beloopbaar is kan het zijn dat er ook een vloer in gemaakt is. Soms moet de zoldervloer beloopbaar zijn omdat daar de CV-ketel of zonneboiler staat. Als je de zoldervloer wilt isoleren zal je eerst de platen eraf moeten halen.

Wanneer de platen verwijderd zijn kun je de dakisolatie aanbrengen tussen de balken waar de zoldervloer op rust. Ook bij het isoleren van de zoldervloer is net als bij dakisolatie belangrijk dat je een dampscherm aanbrengt. Dit om de isolatie te beschermen tegen condens. Mocht dit lastig te maken zijn in jouw woning dan heb je ook nog de mogelijkheid om platen te gebruiken waar al een dampscherm op aangebracht is. Voor het isoleren van jouw zolder vloer zijn half harde of zachte isolatieplaten een prima oplossing.

Massieve zolder constructie: Vooral bij nieuwere woningen zie je vaak dat de zolderconstructie massief is. Hiermee wordt bedoeld dat ook de zoldervloer van beton is. Bij nieuwe woningen wordt tegenwoordig voor de zoldervloer regelmatig een kanaalplaatvloer gebruikt. Dit kan wat extra werk met zich meebrengen, afhankelijk van voor welk type isolatiemateriaal jij kiest.

De eerste optie die je hebt is het gebruiken van harde isolatie platen. Voordat je deze op de vloer kunt leggen moet er eerst weer een dampscherm aangebracht worden. Deze kun je los op de vloer leggen. Wel is het belangrijk dat je de verschillende stukken van het dampscherm goed aan elkaar maakt zodat het ook echt dampdicht is. Daarna breng je druk vaste isolatieplaten aan. Deze platen kun je gewoon overheen lopen later als dat nodig is.

Je kunt ook nog kiezen om gebruik te maken van zacht isolatiemateriaal zoals minerale wollen. Dit brengt wel een hoop extra werk met zich mee. Je moet dan namelijk eerst een houten constructie op de zoldervloer maken. Hiertussen kun je dan het isolatiemateriaal monteren. Moet de vloer straks nog beloopbaar zijn? Dan moet je de vloer ook nog weer afdekken met houten platen. Een hoop extra werk als je het vergelijkt met druk vaste platen.

Dakisolatie prijzen

De exacte prijs van dakisolatie moet natuurlijk met een offerte bepaald worden. Elk dak en elke situatie is anders. Wel zijn er richtprijzen te vinden. Hiermee weet jij wel voor een groot deel waar je aan toe bent als jij jouw dak wilt laten isoleren. Daarom hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen inclusief plaatsen.

Hellend dak van binnenuit:
  • Glaswol ± €20 per m²
  • Isolatieplaten ± €25 per m²
  • Rotswol ± €35 per m ²
  • PUR schuim ± 30 per m²
Hellend dak van buitenaf:
  • Isolatie platen ± €60 per m²
Plat dak:
  • Koud dak ± €45 per m² (exclusief afwerking)
  • Warm dak± €110 per m² (exclusief afwerking
  • Omgekeerd dak ± €110 per m ² (exclusief afwerking)

Soorten dakisolatie

Ik heb er al een paar genoemd maar we gaan nu nog even wat beter kijken naar welke isolatiematerialen er zijn. Er zijn tegenwoordig namelijk waanzinnig veel verschillende materialen te krijgen. Allemaal hebben ze hun unieke eigenschappen.

Minerale wol

Minerale wol heb ik dus al eerder genoemd. Minerale wol is er in veel verschillende soorten. Er zijn eigenlijk 3 soorten die heel veel toegepast worden als dakisolatie. Daarom hieronder een overzicht van de beschikbare minerale wollen met een korte omschrijving van de eigenschappen:


Glaswol: Dit is één van de meeste gebruikte isolatie soorten. Glaswol is gemaakt van gesponnen draden glas die verwerkt zijn tot een soort deken. Bij de montage van glaswol komt er altijd fijnstof vrij. Deze kan irritatie aan huid, ogen en luchtwegen veroorzaken. Zorg daarom dus altijd voor de juiste beschermingsmaterialen als je hiermee gaat werken.

Steenwol: Steenwol wordt ook veel toegepast in woning -en utiliteitsbouw. De grootste, goede eigenschap van dit isolatiemateriaal is wel zijn levensduur. Bij een goede montage van dit isolatiemateriaal kan het gemiddeld 75 jaar meegaan. Dat is langer dan een gemiddeld gebouw. Ook is dit materiaal dat gemaakt is van gesponnen draden steen 100% recyclebaar.

Rotswol: Dit isolatiemateriaal is wat onbekender. Dit materiaal wordt gemaakt van vulkanisch gesteente. Dit gesteente wordt gesmolten en gesponnen tot draden. Met hars worden deze draden aan elkaar gemaakt en tot platen vervaardigd. Dit isolatiemateriaal heeft goede thermische en akoestische eigenschappen. Daarnaast is het heel brandveilig aangezien gesteente niet brandt.

Kunststof dakisolatie

Kunststof dakisolatie wordt ook in steeds meer mate toegepast. Het is makkelijk en goedkoop te maken en het isoleert ook nog eens heel goed. Ook bij kunststof dakisolatie heb je weer verschillende mogelijkheden.


Polyesterwol: Het grootste voordeel van polysterwol is wel dat het heel makkelijk te plaatsen is. Je snijdt het heel gemakkelijk op maat en plaatst het net zo makkelijk. Ook brengt dit isolatiemateriaal geen irritaties en gezondheidsrisico's met zich mee. Dit kun je gewoon bewerken zonder dat er fijnstof vrij komt.

Polyethyleen: Dit is een kunststof isolatiemateriaal dat niet heel veel toegepast wordt. Het is vooral goed te gebruiken in ruimtes waar je te maken krijg met grote temperatuurverschillen. Ook heeft dit isolatiemateriaal een hele goede akoestische waarde. Je ziet het dus ook veel in oefenruimtes van bands.

PUR: PUR dat kennen wel allemaal wel. Je kunt dit op 2 manieren toepassen als isolatiemateriaal. Allereerst kun je het in bussen krijgen waarbij het PUR schuimvormig wordt als het uit de bus komt. Ook heb je platen die gemaakt zijn van PUR. Over het algemeen isoleren de harde PUR platen beter dan het schuimvormige PUR.

XPR: Dit materiaal dat voor dakisolatie gebruikt wordt is al genoemd in dit bericht. De platen zijn gemaakt van hard, geëxtrudeerd polystyreen. XPS kan eigenlijk in alle situaties gebruik worden.

Milieuvriendelijke dakisolatie

Dan de laatste groep isolatiematerialen. Dit zijn de milieuvriendelijke isolatiematerialen. Ze zijn steeds meer in opkomst omdat we graag onze woningen duurzaam willen isoleren. De volgende milieuvriendelijke isolatiematerialen worden al regelmatig gebruikt:


Houtwol: Houtwol lijkt een beetje op glaswol. Het is makkelijk te bewerken en je snijdt de stukken zo op maat. Bijvoorbeeld bij dakisolatie druk je het houtwol zo tussen de spanten van het dak. Het kan 100% gerecycled worden.

Schapenwol: We weten natuurlijk allemaal dat schapenwol een goede isolator is. Vroeger werden truien heel vaak gemaakt van dit materiaal en dan had je het lekker warm. Nu wordt het veel toegepast in houtskeletbouw en als isolatiemateriaal tussen vloeren.

Waarom is dakisolatie belangrijk?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom goede dakisolatie erg belangrijk is. Als eerste moeten we met zijn allen verduurzamen om ons milieu en ons klimaat te beschermen. Hierbij is het goed isoleren van onze woningen en gebouwen heel erg belangrijk. Je wilt de warmte niet razendsnel aan de buitenlucht kwijt raken.

Daarnaast geeft het jou ook een financieel voordeel. Als jouw woning goed geïsoleerd is hoeft jij minder gas te verstoken of minder elektriciteit te gebruiken. Onder aan de streep wordt jouw energierekening dus lager. Jij betaald dus minder voor de energie en de verduurzaming van jouw woning beschermd mens, dier en planeet. Reden te meer om te kiezen voor goede dakisolatie. Of je nu een nieuwe woning hebt of je gaat een bestaande woning verbouwen.

Bron:bkgdakwerken.be

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *