Hoe werkt dakisolatie?

De meest voorkomende isolatiematerialen werken door de geleidende warmtestroom en convectieve warmtestroom te vertragen. Stralingsbarrières en reflecterende isolatiesystemen werken door de versterking van stralingswarmte te verminderen. Om effectief te zijn, moet het reflecterende oppervlak in contact komen met een luchtruimte. Isolatie is elk materiaal dat de warmtestroom vertraagt.

Meestal gaat de warmte van warmere gebieden naar koelere gebieden totdat de temperatuur gelijk is. Isolatie vertraagt de warmtestroom en helpt de temperaturen in uw huis te reguleren. Isolatie op zolder is van cruciaal belang omdat er meer warmte per vierkante voet door uw plafond gaat dan welke andere structuur dan ook in een huis. De eenvoudigste en meest kosteneffectieve manier om uw huis te isoleren, is door isolatie op zolder toe te voegen.

U kunt de isolatiedikte van de zolder meten met een liniaal en het aantal inches vermenigvuldigen met de R-waarde van die specifieke isolatie om een isolatieclassificatie te krijgen. Het Insulation Factsheet van het Department of Energy geeft informatie over hoe de R-waarde met behulp van deze techniek kan worden bepaald. De informatie in tabel 1 kan ook van nut zijn. In de winter verliezen we de warme lucht in huis aan het koude plafond.

Maar onthoud dat warme lucht stijgt. Om de warmtestroom uit het huis te verminderen, vermindert dakisolatie van goede kwaliteit het warmteverlies met 90%. Door dakisolatie aan het plafond blokkeert de isolatie het warmteverlies tot 90%. Isolatievezels worden verpakt in zakken en op hun plaats geblazen tot de gewenste diepte en dichtheid met behulp van speciale machines die u kunt huren bij een thuiscentrum.

Je kunt de vulling op zijn plaats gieten en handmatig verspreiden, maar het proces is veel arbeidsintensiever en de resultaten zullen lang niet zo goed zijn. Verhoogde isolatie betekent een koudere zolder, wat op zijn beurt betekent dat elke damp die naar de zolder ontsnapt, kan condenseren voordat deze kan worden geventileerd. Het is essentieel om de zolder te verzegelen om te voorkomen dat vochtige binnenlucht binnendringt. Als de zoldertemperatuur boven het vriespunt ligt, verwarmt het de dakbedekking, die de sneeuwlaag smelt die in direct contact staat met het dak.

Deze weerstand, of R-waarde, verwijst naar de prestaties van isolatie door de weerstand tegen warmte die door de isolatie in de loop van de tijd stroomt te meten. Zolders of daken zonder werkruimte worden later in dit hoofdstuk behandeld, in deel 5,4, Krappe zolders, kathedraalplafonds en platte daken. De geblazen applicatie verzegelt en zorgt voor een veel „strakkere deken van isolatie op de zolder, dit wordt een „monolithische vulling” genoemd, wat een mooie manier is om te zeggen dat het geblazen materiaal en de toepassing een doorlopende deken van isolatie biedt die alles bedekt en verzegelt als een stevige deken. Doorgaans zullen zolders zonder voorafgaande isolatie hogere R-waarden vereisen voor een betere isolatie.

Ook wordt uw dakbedekkingsmateriaal heter omdat de warmte eronder niet kan ventileren, de meeste dakbedekkingsgaranties zijn ongeldig tenzij u voldoende zolderventilatie heeft. De effectiviteit van een geïsoleerde muur of plafond hangt ook af van hoe en waar de isolatie is geïnstalleerd. Om te bepalen hoeveel isolatie je nodig hebt, meet je de lengte, maal de breedte van de zolder of welke ruimte je ook probeert te isoleren om de vierkante beelden te krijgen. Ingeblazen isolatie werkt het beste voor extreem krappe ruimtes, of als een gebied al isolatie heeft geïnstalleerd maar iets meer nodig heeft om het af te maken.

In een perfecte wereld zou je een energie-auditor inhuren om je precies te vertellen hoeveel bescherming je krijgt van de paar centimeter zolderisolatie die je misschien al hebt en om zaken als luchtlekken op te sporen die je kunt afdichten om ervoor te zorgen dat je isolatie zijn werk goed zal doen. Ingeblazen isolatie is perfect voor dat scenario, omdat het een betere dekking biedt in kleinere gebieden en goedkoper is dan rol- en batt-isolatie. Ook zal de totale R-waarde van een muur of plafond enigszins verschillen van de R-waarde van de isolatie zelf, omdat er enige warmte rond de isolatie stroomt door de noppen en balken in een hout- of staalframe constructie (thermische overbrugging). Zie Soorten isolatie voor meer informatie over isolatiematerialen, indien van toepassing, installatiemethode en voordelen.

De bestaande ruimte tussen het plafond en het dak kan door een aannemer dicht worden verpakt met losse isolatie van cellulose of glasvezel. Het bovenstaande zijn echter de vijf belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden nu u weet hoe dakisolatie werkt. Als u een nieuw huis bouwt, kunt u overwegen isolatie aan de onderkant van het dakdek te installeren en de zolderruimte af te dichten, waardoor een „niet-geventileerde zolder” ontstaat. .

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *